Peştamalın yeni hali K’ai&Vrosi

Peştamalın yeni hali K’ai&Vrosi

Peştamalın Yeni Hali: K’ai&Vrosi

Karadeniz peştamalı her ne kadar Trabzon’dan çıktığı bilinse de aslında araştırmalarda Giresun’a ait olduğu söylenmekteymiş. Biz bu tartışmalı konuyu değil de, alışageldiğimiz peştamal kullanımları dışında peştemalı bir tasarım olarak değerlendiren, tezgahta dokuma usulü ile peştemalin itibarına yakışan bir üretim süreciyle tasarım çanta haline getiren, bölgemizden çıkan bir marka olan K’ai&Vrosi’nin kurucusu ve her şeyi Çiğdem Kacar Selimoğlu ile konuştuk. Siyah çaya olan düşkünlüğünü biliyoruz ama yine de hangi çay diye sorduk…

Kendinizden ve K’ai&Vrosi Sürecinden Bahseder Misiniz?

Hiç unutmadığım bir evraka anım vardır, bundan yaklaşık 10 sene önce Giresun’da otogarda otobüsün kalkmasını beklerken kafamı cama yaslamış dışarıyı izlerken hediyelik eşya dükkanlarında sallanan peştamaller gözüme ilişti. Bu kadar kıymetli bir dokuma masa örtüsü olmaktan fazlasını hak ediyordu diye düşündüm. İtalyan dili edebiyatı okumuş, ardından İtalya’nın premium giyim markalarına ihracat yapan firmalarında çalışıyordum o dönem. Sanırım işin hep üreten kısmında olmak bu soruyu sormaya itti ve kimse yapmıyorsa neden yapan ben olmayayım diyerek 2018 yılında Lazca iyi anlamına gelen K’ai&Vrosi markasını kurdum.

Kai&Vrosi’nin Marka Oluşum Süreci

Bildiğimiz kadarıyla K’ai&Vrosi’nin marka oluşum süreci tamamen, yüzde yüz sizin tek başına verdiğiniz bir emeğin ve mücadelenin sonucu. Bu da sizi bir kadın girişimci olarak başarıdan başarıya sürükledi. İşinizi bu kadar aşkla yapmanız umarım bir sürü üreticiye ve girişimciye ilham olur. Peki, sizin kadın girişimcilere tecrübeleriniz doğrultusunda bir tavsiyeleriniz olur mu?

Tıpkı tezgahta dokunan peştamal gibi ilmek ilmek dokunan bir yolculuk benimkisi, içinde yılmamak ve çok çalışmak var. Her Karadenizli kadın gibi. Ben paylaşmaya ve öğrenmeye çok odaklı bir insanım, ikisinin kesiştiği noktada nadiren de olsa olumsuz bir tecrübe olsa bile muhakkak öğretici olacaktır.

Kai&Vrosi Çanta Üretim Süreci

Kai Vrosi bir çanta üretmek için kaç şehirde hangi işlemleri yaptırıyorsunuz? El emeği bir çanta oluşana kadar kaç el değiyor?

2 ayrı şehir, 3 ayrı ilçe olarak özetleyebilirim. Trabzon’da tezgahta dokunan kumaşlar, kadınların hamarat ellerinden geçen Halk Eğitim merkezinde örülen hasır sepetlerle finalde İstanbul’daki deri atölyesinde çanta halini alıyor. Rakamsal olarak söylemek gerekirse 1 çanta oluşana kadar yaklaşık 20 kişinin eli değiyor.

Çay ile İlgili Düşünceler

Çok iyi bir çay içici olmanıza rağmen geçen yılın çay içme şampiyonluğunu kaptırdığınızı duyduk, çok üzgünüz gerçekten. Bu sene için planlarınız nedir, hedefiniz kaç bardak?

Mümkün değil diyorum, koluma neşter atılsa kan yerine çay akar. Öyle bir sevda benimkisi. Çay içmede hedef yoktur, bardak sayısı sınırsızdır.

Çay İçmenin En Keyifli Zamanı

Çay içmeyi en çok sevdiğiniz zaman nedir?

Bu aralar ramazanla birlikte hoca Allahuekber dediği an. (Çiğdem’le görüşmemizi geçen Ramazan ayında yapmıştık.) Onun dışında şaka değil ama benim için her zaman.

Favori Çay Mekânı

Çay içmeyi en çok sevdiğiniz yer neresidir?

İstanbul’daysam Moda çay bahçesinin yeri ayrıdır, hakiki ince belli bardakta hızlı servis edilirken hafifçe kırmızı desenli tabağına dökülmüş esnaf çayı manzaranın olmazsa olmazıdır. Karadeniz’deysem Samsun’a çıktıktan sonra her durakta içtiğim çayın tadı başkadır ama tabii yaylada demlenen çayı da anmadan olmaz.

Çay ile İlgili En ‘Çay’ Anlarınız

En ‘çay’ anlarınız neler, mesela klasik Türk çayının olmazsa olmaz ortamı veya ortamları neler?

Yaprak Dökümü dizisinde Fikret’in söylediği “Ben bir çay demleyeyim” repliği benden alınmış olabilir, o derece! Bazen sorun çözen anlarda, bazen neşeli, kimi zaman da bir kaynaştırıcı olarak çayın hakkını yemememiz gerektiğini düşünüyorum. Başka hangi millet deniz kenarında içiyordur acaba, bunu da düşünmek lazım.

Fındık mı, Çay mı?

Ardeşenli ile evli bir Giresunlu olarak iki üretime de hakim sayılırsınız, sizce fındık mı zor, çay mı?

İçinde el emeği olan her şey zor diyerek iki tarafında gönlünü alayım fakat şu da bir gerçek ki fındık eğer bir gecede donup çiçekleri dökülmezse senede bir kere hem ağaçtan hem de iki büklüm yerden toplanan hakikaten zahmetli bir yemiş. Sadece toplamakla da bitse, yağmuru gözetleyip kurutması, patozdan geçirmesi, ayıklaması derken kusura bakma çay ama bu noktada senden ayrışıyoruz.

Lazika'da Favori Çay

Lazika’da siyah çay dışında favori bir çayınız var mı, varsa hangisini tavsiye edersiniz?

Şimdi Karadeniz’de çaydan bahsettik ama Karadeniz’de içilen Lazika çay işi başka bir boyuta taşıyor. Çünkü minicik bir tutamla bile o demin rengi, tadı.. Anlayamazsınız... Şaka bir yana uzun zamandır yayla çaylı siyah çayını ve yeşil çayıyla birlikte birçok ürünü kullanan birisi olarak yeni çıkan Hisli Harman serisini çok beğendim, favorim Deli Dolu. Şaşırmadınız değil mi :)

Kai&Vrosi Nerelerde Satılmaktadır?

Son olarak Kai&Vrosi ürünlerini nereden satın alabiliriz?

www.kaivrosi.com haricinde İstanbul Suadiye’de bulunan dükkanımızdan, Brandroom mağazalarından, Karaköy Mae Zae ve Bodrum Maçakızı otel içindeki ‘74Escape’te bizi bulabilirsiniz.

Hazırlayan: Yasemin Taşkın

Etiketler: Blog
Kasım 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR