Laz Böreği - Doğu Karadeniz Mutfağında Tatlılar ve Ustasından Laz Böreği Tarifi
Karalahana ve hamsinin memleketi Doğu Karadeniz’de karalahananın ve hamsinin yer almadığı tek yer herhalde tatlılar. Bence Karadeniz insanı zorlasa ondan da tatlı üretirdi ama tatlı olayı Karadeniz’de zaten biraz karışıkken karalahana ve hamsinin bu işe karışmaması çok iyi olmuş diyebilirim.
Doğu Karadeniz mutfağında tatlı ve tuzlunun kullanım alanları biraz değişik olabiliyor. Mesela ana yemek olarak yenen bir yemeğin üzerine şeker serpiştirilirken (meşhur şekerli makarna) tatlı olarak yediğiniz sütlaç biraz tuzlu olabiliyor (Sütlü Makarna). Mesela kokulu üzüm suyundan yapılan ve çoğu yerde ismi Pepeçura olarak geçen, Lazların Termoni dediği tatlı, bazı yörelerde içine lobiya dediğimiz barbunya fasülye konarak yapılıyor.
Laz böreğinin olmazsa olması ise evet yanlış duymadınız karabiber! Bu iki tatlıyı böyle orijinal şekilde yiyen insanlar ya çok seviyorlar veya da hiç sevmeyebiliyorlar. Ben Karadeniz yemekleri yapan eski bir lokantacı olarak çoğu insanın çok sevdiğine şahit oldum neyse ki.
Laz Böreği Tarifi
Laz Börek Muhallebisi
Malzemeler:
- 3 Kilo süt
- 2 Bardak un
- 1 Bardak nişasta
- 3 Bardak şeker
- 8 Yumurta
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- 2 Kaşık dolusu tereyağ
Yapımı:
Tereyağ hariç tüm malzemeyi karıştır. Hiç el kaldırmadan karıştır, dibi tutmasın. Muhallebi kıvamına gelip katılaşınca ocağın altını söndür ve tereyağını ekle ve karıştır, üstünü kapat. Yufkalar açılırken bir kenarda bekletebilirsin.
Şerbet
Malzemeler:
- 2 Bardak şeker
- 2 Bardak su
- Birkaç damla limon suyu
Yapımı:
Tüm malzemeyi karıştırıp kaynatın. Kaynayınca, göz göz kabarcıklar oluşunca hafifçe kepçe ile alıp alıp boşaltın. İyice göz göz olmasını bekledikten sonra kepçeden akan en son damla ağırlaşmışsa birkaç damla limon suyu ekleyip karıştırın, şerbetimiz hazır demektir.
Hamur
Malzemeler:
- 4 Bardak un
- 1 Yumurta
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 Çay kaşığı tuz
- 1 Tatlı kaşığı sirke
Yapımı:
Tüm malzemeyi karıştırın. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar hafif su da katarak yoğurun. Nişasta ile baklava yufkası inceliğinde açın yufkaları.
Laz Böreği Yapılışı
Bir tavada 200gr tereyağı erit. Tepsiyi yağla ve alt katmana ilk seferde 3-4 yufka açıp üst üste tepsiye yay ve kenarları tepsinin kenarlarından sarkacak şekilde açık kalsın. Her katman arasına tereyağı gezdir. Muhallebiyi içine dök ve üzerine isteğe göre karabiber serpiştir. Yoğunluğu üstünü ne çok kapatsın ne de çok boş kalsın şeklinde olsacak. Ve sonra kenarlardaki yufkaları içine kıvırarak muhallebinin üstüne kapat. Üstüne 7-8 adet daha (hamurun durumuna göre daha kalında olabilir) yufka açıp yay ve her yufka arasına tereyağı ve fındık serp. En son katmanı da koyduktan sonra tereyağını sürüp eşit bir şekilde baklava gibi dilimle.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üstü kızarana kadar pişir. Çıkardıktan sonra üstüne hafif soğumuş olan şerbeti bolca gezdir.
Servise hazır olması için biraz soğuması gerekiyor yoksa muhallebisi dağılıyor ama dayanabilirseniz tabi, afiyet olsun!
👉 Lazika' sız da tadı çıkmaz dersenizzz, çaylarımızı keşfetmek için tıkla
Yasemin Taşkın
Fotoğraf: Yasemin Taşkın