Pikniğe gitmişken semaveri de götürmemek olmaz… Semaveri ortaya koyup kömür kokusunu hissederek içeceksin ki çayı bir anlamı olsun, demiş büyüklerimiz.
Hele bir de daha siz ne olduğunu anlamadan mangalı yakmış; semaverin başında belirmiş olan olağanüstü yetenekli bir dayınız var ise işte o zaman semaver kültürünü az çok anlamışsınızdır. (Bu dayı veya aile büyüğü tek başına bir bistro kadrosuna bedeldir bu arada.)
“Kafamda deli sorular; Lazika blogda çılgın cevaplar var.” diyerek hikâyemize başlıyorum. Semaver kimin eseri, neden semaver? Rusçadan gelen ‘Sama’ ve ‘Varit’ kelimelerinin birleşmesi ile literatüre geçmiş olan ‘Semaver’ kelimesi “kendi kendine kaynamak” anlamına gelirmiş.
Tüm semaverlerin temelinde 4 ayak var. Bu temel, sıcaklığın semaveri koyulduğu yere zarar vermesini engeller. Semaverin boynu üst kısımda bulunur, şüphesiz. Boyun yerine ‘’şeyka’’ dersek tam ismini kullanmış olabiliriz.
Romalılar semavere çok benzer Autepsa adında suyu ısıtan kaplar icat ettiler. 18.yy başlarında Rusya’nın soğuk havalarında çay içmeyi daha da keyifli hale getirmek için semaver icat edilmiştir.
Birçok kültürde gittiğin bir evde semaver varsa bil ki orada sohbet eksik olmaz anlayışı vardır. Semaverin derin tarihi ve fonksiyonu, Türk çayı kültürünün önemli bir parçasıdır.
“Semaverler çayı uzun süre sıcak tutma özelliğine sahiptir. Bu sebeptendir ki semaver varsa sohbet uzun olur.” – Zeynep
Fotoğraf: Voronzov yapımı 19. yüzyıl üretimi bir semaver
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.