Siyah Çay ve Yeşil Çayın Farkları

Siyah Çay ve Yeşil Çayın Farkları

SİYAH VE YEŞİL ÇAY ARASINDAKİ FARKLAR

Hem yeşil hem de Siyah çay aynı bitkinin, Camellia Simensis, yapraklarından yapılır. Siyah ve yeşil çayın farkı üretim tekniğidir. Yeşil çay nerdeyse hiç fermente olmayan bir çaydır. Siyah çay ise fermente edilen, üretim olarak biraz daha komplike bir çaydır.
Üretim tekniklerinin farklı olması nedeniyle ihtiva ettikleri besin içeriği de farklıdır.

Yeşil Çay

Yeşil çay yaprakları tam fermente olmazlar. Bu da bazı önemli besin içeriklerinin değişmeden kalmasını sağlar. Yeşil çay siyah çaya göre daha az kafein içerir. Kahvede olan kafein miktarının ise ¼’ü kadar kafein içerir. Yeşil çayda yaprak da farklılaşabilir. Örneğin Lazika yeşil çayı, 2.5 yaprak el ile toplanan genç yapraklardan üretmektedir. 2.5 yaprak çayın en üst 2 yaprağı ve onların üzerinde olan tomurcuk anlamındadır. Bu yeşil çayın hem lezzet hem de besin değeri açısından daha zengin olmasını sağlar.
Yeşil çayın fermentasyon oranı çok düşüktür. Bu polifenoller açısından daha zengin olmalarını sağlar. Keza okside olmaması çok etkili bir antioksidan olan EGCG açısından çok zengin olmasını sağlar. Yeşil çay düzgün bir beslenme ve spor alışkanlığı ile birleşirse hakikaten daha canlı bir metabolizmaya sahip olma şansı artabilir.
Lazika Yeşil Çayı nasıl demleyebiliriz?
Lazika el ile toplanan 2.5 yaprak genç yapraklardan yeşil çay ürettiğinden 80-85 derece sıcaklıkta su ile demlemek kâfi gelecektir. 800 cc bir demlik için 1.5gr yeşil çay yeterli olacaktır. Yaklaşık olarak 4 dakika demledikten sonra çayınızı afiyetle içebilirsiniz. Biz şeker ile içilmesine karşıyız. Ve sade içmenizi en azından denemenizi tavsiye ediyoruz. Eğer bir şey ekleme ihtiyacı duyarsanız bal, limon veya taze nane güzel bir ikili oluşturabilir.

Siyah Çay

Siyah çay fermente bir çaydı. Fermentasyon içinde olan aktif maddelerin farklılaşmalarını sağlar. Bir önceki hem siyah çay hem de yeşil çay içerisinde olan aktif maddeleri detayları ile bulabilirsiniz.
Siyah çay nasıl demlenir? Bu konuda detaylı bir yazı var. Ancak kısaca burada da bahsetmek istiyorum. Siyah çay demlemek öncelikle sabır ister. Aceleyi sevmez çay demleme işi. Kullandığınız suyun iyi su olması önemli (kireci düşük, PH’ı, dengeli ve en önemlisi oksijen seviyesi yüksek) Suyu çok kaynatırsanız içerisindeki oksijen seviyesi düşer.)

Özellikler

Siyah Çay

Yeşil Çay

Bitki Camelia Sinensis Camelia Sinensis
Üretim Şekli Fermente ve Okside Az Fermente
Tat Yoğun ve Buruk Hafif ve Az Buruk
Antioksidan Var Var Yüksek
Kafein Var Siyah Çaya Oranla Daha Az

Muhabbbetle,

Lazika

Etiketler: Blog
Eylül 06, 2017
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR