Antioksidan Olarak Çay

Antioksidan Olarak Çay

Dünya üzerinde sudan sonra en fazla tüketilen içecek olan çay, sadece popüler değil aynı zamanda sağlıklı bir içecektir. Kafein seviyesi kahveden daha azdır. Düşük kafein seviyesinin yanında ciddi anlamda antioksidan barındırır.

Serbest Radikal Nedir?

Antioksidanın ne olduğunu ne ise yaradığını anlamak için serbest radikallerin ne olduğunu bilmek gerek. Serbest radikaller, genellikle bir elektronunu kaybetmiş oksijen atomu içeren moleküllerdir. Bu durum onları kararsız (reaktif) bir hale getirir. Komşu moleküllerin elektronlarına hırslı bir şekilde göz dikmeye başlarlar. Elektron çalmak suretiyle bedende faaliyet gösteren teröristler haline gelebilirler. DNA’ya hücum edebilirler ve fonksiyon bozukluğu, mutasyon ve kansere yol açarlar. Enzimlere ve proteinlere saldırarak normal hücresel faaliyetleri bozabilirler. Kan damarlarımızı döşeyen hücrelerin zarlarında meydana gelen bu tür bir tahribat, atardamarların sertleşmesine, kalınlaşmasına ve nihayet kalp krizi ve felçlere yol açabilir. Serbest radikallerin kolajendeki proteine saldırması, protein molekülleri arasında çapraz bağlar oluşmasına ve dokularda sertliklere neden olur.

Normal şartlarda vücudumuz bu serbest radikaller ile başa çıkabilir ancak serbest radikaller çoğalıp, denge değiştiğinde metabolizmamızın destek ihtiyacı doğabilir.

Antioksidanlar Serbest Radikaller ile Nasıl Mücadele Ederler?

Antioksidanlar temel olarak oksidasyonu önlerler. Vücudumuzda olan oksidasyon temel olarak hücre zarlarının, yağ, protein ve DNA yapısının bozulması anlamına gelir. Yani antioksidanlar, serbest radikallerin oluşması için oluşan şartları ortadan kaldırırlar.

Metabolizmamız şehir hayatının temposu ve beslenme alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan serbest radikaller ile mücadele eder, ancak yardıma ihtiyaç duyduğunda antioksidan zengin yiyecek ve içecekler ile desteklersek serbest radikaller ile savaşı kazanma şansımız artar.

Antioksidan zengin bir yeme içme alışkanlığı kanser ve kalp hastalıkları dahil birçok hastalığa yakalanma olasılığını azaltır. Son 50 yıl içerisinde antioksidan oranı yüksek sebze, meyve ve bitkiler tespit edilmeye başlanmıştır. Çay da en yüksek antioksidan oranına sahip bitkilerdendir.

Çaydaki Antioksidanlar

Çay, tüm çeşitleri ile aynı bitkiden, Camellia Sinensis’den elde edilmektedir. Çayın renk, tat vs gibi çeşitlenmesi üretim ile sağlanmaktadır. Siyah çay fermente bir çaydır, Yeşil Çay fermente değildir. Oolong ise yarı fermentedir. Camellia Sinensis’de yani Çay bitkisinde olan antioksidan maddeler Flavonoidlerdir.

Kateshinler (Cateshins) ve Theaflavinler

Kateshinler, çayda bulunnan flavanoidlerin bir çeşididir. Yeşil çayda 6 çeşit kateshin bulunur. Bunlar kateshin, gallocatechin, epicatechin, epigallcatechin, epicatechingallate ve belkide en onemlisi epigallocatechin gallatedir (EGCg  veya EGCG).

Siyah çay ve Oolong çayların üretiminde fermantasyon sırasında kateshinler theaflavinlere dönüşür. Theaflavinler de antioksidan özellik taşırlar.

Özetle çay dünyadaki en demokratik, en mistik ve en faydalı içeceklerden biridir. Sağlığınıza da ruhunuza da iyi gelir. Yeter ki iyi çayı, iyi demleyip, iyi insanlar ile beraber için.

Muhabbetle,

Lazika

Etiketler: Blog
Ağustos 23, 2017
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR