Demlik ve Çay

Demlik ve Çay

Demlik seçerken nelere dikkat edilmeli?

Çay içmenin zevklerinden bir tanesi de bu iş için kullanılacak malzemelerin seçilmesidir. Türk kültüründe çay, fincandan çok ince belli bardakta içilir. Bu yüzden çay denince ince belli cam bardak akla gelir bu coğrafyada.
Konu demlik seçimine gelince durum biraz daha farklı, çünkü iyi bir çay için demlik seçimi önemlidir. Öncelikle hangi boy bir demliğe ihtiyacınız olduğunu belirleyin, daha sonraki konu ise materyal seçimi olacak. Bu noktada birden fazla seçenek var ama en iyisi hangisi ona karar vermek daha önemli.

Cam

Cam demlikler herhangi bir zehirli madde ve bileşen barındırmaması açısından oldukça sağlıklıdır. Kullanışlılık açısından ise bulaşık makinesinde yıkanabilmesi ve şeffaf olması cam demlik kullanmanın avantajlarındandır. Çayınızı cam demlikte yapmanın tek negatif yanı, camın ısıyı uzun süre üzerinde tutamayacağından çayınız daha hızlı soğur. Bunun da önüne geçmek için mumlu ısıtıcılar kullanabilirsiniz. İki önemli uyarıda bulunmak gerekirse, cam demlikleri çok sıcakken buzdolabına koymayın ve ısıtmak için ocak kullanmayın.

Seramik

Seramik demlikler, ilk defa 11.000 yıl önce Asya ve Orta Doğu’da kullanılmaya başlandı. Kil ve toprak kaplar, o zamandan bugüne doğal ısı tutma özellikleri ve içindeki sıvıyı çok sızdırmaması sayesinde bitkilerin kolay demlenmesini sağlar. Seramik demliğiniz iç kısmının sırlı olup olmadığını kontrol edin. Eğer sırlıysa aynı demlik ile farklı çayları deneyebilirsiniz, eğer sırsız ise tek çeşit çay için kullanmanızı tavsiye ederiz.

Porselen

Tarihi M.Ö 4000’li yıllara dayanan porselenin ilk kez Çin’de ortaya çıktığı belirlenmiştir. Porselen bir tür seramik birleşimli beyaz kildir. Bütün porselen çeşitleri kaolin mineralini içerir, bu mineral bazı alkali metaller ve alüminyum gibi metaller barındırır. Porseleni diğer seramik türlerinden ayıran birçok özellik vardır, örneğin yoğun bir beyaz renge sahip olması ve yarı saydam olması ve bunun yanında oldukça sert olması.
Mutfağınızda bir uyum yakalamak istiyorsanız porselen ve seramik demlikler piyasada çok çeşitli renklerde ve tasarımlarda bulunabilir. Ayrıca oldukça sağlıklı ve cam ile kıyaslandığında ısıyı daha fazla tuttuğu için çayınızın sıcak kalmasını da sağlar.

Çelik demlikler

En çok rağbet gören demlik çeşidi kuşkusuz çelik demliklerdir. Döküm demlikler kadar olmasa da ısıyı tutma ve iletme kapasiteleri oldukça iyidir ve ocakta ısıtmak için de uygundur. Ayrıca oldukça sağlam, uzun ömürlü ve korozyona karşı dayanıklıdırlar. Çelik demlikler de mutfağınızla bir uyum yakalayabilmeniz açısından birçok farklı renkte ve modelde piyasada bulunabilir.

Emaye

Anneannelerimizin kullandığı ve çocukluğumuzdan hatırladığımız genelde çiçek desenli emaye tencereler, fırın kapları ve demlikler son yıllarda tekrar revaçta. Aslında çay demlemek için de iyi bir seçenek olan emaye demlikler sağlıklı olmasının yanında birçok renkte ve farklı desenlerde bulunabilmesi açısından oldukça kullanışlılar.

Muhabbetle,

Lazika

Etiketler: Blog
Nisan 05, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR