Earl Grey Çay Nedir?

Earl Grey Çay Nedir?

Earl Grey, siyah çaya bergamot yağı veya aroması ilavesiyle yapılan kokulu, turunçgil aromalı çay harmanıdır. Bergamot, Turunçgillerden gelen (Portakal’ın kuzeni) Akdeniz coğrafyasında yetişen bir meyvedir.
İsmini 1800’lu yıllarda İngiliz Krallığında Başbakanlık yapmış, Charles Grey’den almıştır. Hikâye o ki, Charles Grey önemli bir Çinli tüccara çay siparişi vermiş. Deniz yolu ile gelen siyah çay çok fermente olup, çürüdüğü acıdığı için Çinli tüccar çaya bergamot yağı/aroması katmış ve Charles Grey’e öyle takdim etmiş. Charles Grey çayın kokusunu ve aromasını çok sevince uyanık Çinli tüccar bunu kötü çayını aroma katarak satacak bir fırsata çevirmiştir.
Başka bir hikâyede ise çayın taşındığı gemide bergamot yağı olduğu ve kazara yağın çayı kokulandırdığı iddia edilir.

Earl Grey Siyah Çay Harmanı

Siyah çay üretim sonrası Bergamot yağı/aroması ile harmanlanır. Kullanılan Harman metodu ve aroma miktarı ülkeden ülkeye, üreticiden üreticiye değişiklik göstermektedir. Burada unutulmaması gereken şey kullanılacak bergamotun aromasının miktarının kötü çayın tadını baskılayabileceğidir. Bu nedenle iyi Earl Grey seçimi hiç kolay değildir.
Çok yoğun kokulu Earl Grey (Bazı üreticiler “tomurcuk” diyorlar) yerine direk tek başına demlenebilecek Earl Grey, kötü çay alma riskini azaltacaktır.

Earl Grey Çay Çeşitleri

Earl Grey 1820’de İngiltere’den tüm dünyaya yayılmıştır. Zaman içerisinde tüm dünyada popular bir çay haline gelmiştir.

  • Lady Grey Çayı –Lady Mary Elizabeth Grey, Earl Charles Grey’in eşinin ismi ile adlandırılmıştır. Bergamotun dışında portakal kabuğu veya lavanta ile harmanlanmıştır. Portakal Earl Grey ve Lavanta Earl Grey olarak iki ayrı çeşidi vardır.
  • Fransız Earl Grey Çayı –Klasik Earl Grey çayın gül yaprakları ile harmanlanması ile elde edilir. Daha meyvemsi bir lezzeti vardır.
  • Rus Earl Grey Çayı –Klasik Earl Grey’in portakal kabuğu ve limon otu ile harmanıdır.

İyi bir Earl Grey çay çok lezzetlidir. Ama siyah çaydan farklıdır. Maalesef ülkemizde birçok kafe ve restoranda siyah çay istediğinizde artık Earl Grey çay servis etmekteler ve maalesef çoğu işletmeci farkı bilmemektedir. Bu siyah çaya yapılan bir haksızlıktır. Kötü çayı ve kötü demlemeyi Earl Grey ile kapatmaya çalışmak Earl Grey’e de haksızlıktır.

Muhabbetle,

Lazika

Etiketler: Blog
Şubat 16, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR