Demlik seçerken nelere dikkat edilmeli?
Çay
içmenin zevklerinden bir tanesi de bu iş için kullanılacak malzemelerin
seçilmesidir. Türk kültüründe çay, fincandan çok ince belli bardakta içilir. Bu
yüzden çay denince ince belli cam bardak akla gelir bu coğrafyada.
Konu
demlik seçimine gelince durum biraz daha farklı, çünkü iyi bir çay için demlik
seçimi önemlidir. Öncelikle hangi boy bir demliğe ihtiyacınız olduğunu
belirleyin, daha sonraki konu ise materyal seçimi olacak. Bu noktada birden
fazla seçenek var ama en iyisi hangisi ona karar vermek daha önemli.
Cam
Cam
demlikler herhangi bir zehirli madde ve bileşen barındırmaması açısından
oldukça sağlıklıdır. Kullanışlılık açısından ise bulaşık makinesinde
yıkanabilmesi ve şeffaf olması cam demlik kullanmanın avantajlarındandır.
Çayınızı cam demlikte yapmanın tek negatif yanı, camın ısıyı uzun süre üzerinde
tutamayacağından çayınız daha hızlı soğur. Bunun da önüne geçmek için mumlu
ısıtıcılar kullanabilirsiniz. İki önemli uyarıda bulunmak gerekirse, cam
demlikleri çok sıcakken buzdolabına koymayın ve ısıtmak için ocak kullanmayın.
Seramik
Seramik demlilkler, ilk defa 11.000 yıl önce Asya ve Orta Doğu’da kullanılmaya başlandı. Kil ve toprak kaplar, o zamandan bugüne doğal ısı tutma özellikleri ve içindeki sıvıyı çok sızdırmaması sayesinde bitkilerin kolay demlenmesini sağlar. Seramik demliğiniz iç kısmının sırlı olup olmadığını kontrol edin. Eğer sırlıysa aynı demlik ile farklı çayları deneyebilirsiniz, eğer sırsız ise tek çeşit çay için kullanmanızı tavsiye ederiz.
Porselen
Tarihi
M.Ö 4000’li yıllara dayanan porselenin ilk kez Çin’de ortaya çıktığı
belirlenmiştir. Porselen bir tür seramik birleşimli beyaz kildir. Bütün
porselen çeşitleri kaolin mineralini içerir, bu mineral bazı alkali metaller ve
alüminyum gibi metaller barındırır. Porseleni diğer seramik türlerinden ayıran
birçok özellik vardır, örneğin yoğun bir beyaz renge sahip olması ve yarı
saydam olması ve bunun yanında oldukça sert olması.
Mutfağınızda
bir uyum yakalamak istiyorsanız porselen ve seramik demlikler piyasada çok
çeşitli renklerde ve tasarımlarda bulunabilir. Ayrıca oldukça sağlıklı ve cam
ile kıyaslandığında ısıyı daha fazla tuttuğu için çayınızın sıcak kalmasını da
sağlar.
Çelik demlikler
En çok
rağbet gören demlik çeşidi kuşkusuz çelik demliklerdir. Döküm demlikler kadar
olmasa da ısıyı tutma ve iletme kapasiteleri oldukça iyidir ve ocakta ısıtmak
için de uygundur. Ayrıca oldukça sağlam, uzun ömürlü ve korozyona karşı
dayanıklıdırlar. Çelik demlikler de mutfağınızla bir uyum yakalayabilmeniz
açısından birçok farklı renkte ve modelde piyasada bulunabilir.
Emaye
Anneannelerimizin
kullandığı ve çocukluğumuzdan hatırladığımız genelde çiçek desenli emaye
tencereler, fırın kapları ve demlikler son yıllarda tekrar revaçta. Aslında çay
demlemek için de iyi bir seçenek olan emaye demlikler sağlıklı olmasının
yanında birçok renkte ve farklı desenlerde bulunabilmesi açısından oldukça
kullanışlılar.