Lazika Blog

Lazika'dan Sağlıklı Öneriler
GERİ DÖN Çay Demleme Tavsiyeleri Çay Demleme Tavsiyeleri

Çay Demleme Tavsiyeleri

Biz çaylarımızı şöyle demliyoruz. 

Lazika Siyah Çay

Çayın demlemesinde çok önemi bir kaç unsur vardır. Bunlardan en önemlisi "Sizsiziniz". Çayı severek, isteyerek demlemeniz lazım. Demlediğiz çay ile sevdiklerinize mutluluk, neşe vereceğinizi bilerek. Sizden sonra çayın kalitesine önemli etkenlerden bir tanesi suyun kalitesi. Yani sertlik ve kireç oranı. Güven ve zevkle içtiğiniz su çay demlemeye uygundur. Çay kaynıyor nasıl olsa diyerek içmediğiniz suyu çay demlemek için kullanmayın lütfen. Bu hem sağlığınız, hem de çaydan alacağınız keyif için önemli. Suyun oksijen seviyesi bir başka önemli unsurdur. Bunun için yapacak olduğunuz şey suyu  sadece bir defa kaynatmak ve eski kaynamış suyu kullanmamak. Zira kaynayan su oksijen kaybeder. 




İyi suyu kaynattıktan sonra demliğe dökün ve çayı üzerine ekleyin. Kullanacağınız çay miktarı  damak zevkinize göre değişebilir. Biz standart bir demlik için iki kahve fincanı Lazika çay kullanıyoruz. Çayı kaynamış suyun üzerine kattıktan sonra ocağın altını kısın. Çayın demlenme süresi yüksek ısıda demleyerek kısalmaz. Çok yüksek ısıda çay yanar ve suyun oksijen seviyesi düşer. Lazika çay yavaş yavaş havadaki oksijeni alarak demlenecektir. Lazika Çay için önermiş oldugumuz  demleme süresi 15-17 dakika arasıdır.  Hiç bir şekilde çayı 15’ önce açmamalısınız. Bir bardaktan bir şey olmaz, çay demlenmeye devam eder demeyin lütfen. Türk çayını muhteşem kılan şeylerden biridir bu.  Özen ve sabır ister Türk çayı.


Lazika çayı yıkamanıza gerek yoktur. Çünkü çayımızda toz yoktur  Çayı yıkayıp bir de demlikte bekletirseniz çay yanar. Acılaşır.

Çay çok kolay nem ve koku alır. Bu nedenle çayın iyi şartlarda saklaması gerekir. Lazika çay poşetleri bunu sağlayacaktır.

Lazika Çay mayıs sürgünü (ilk hasat) çay yapraklarından üretilmiştir. Aroması zengin ve lezzetlidir.  Hiç bir şekilde çay aroması/extract içermez. Mayıs çayı olduğundan diğer çaylara gore daha çabuk eskiyecektir. Bu neden ile 45 dakika içinde tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

Lazika El Yapımı Yeşil Çay ve Sağlık Küpleri

İyi suyu 85 derece civarlarına kadar kaynatip demliğe veya fincana döküyoruz. Sonra üzerine bir tutam Lazika el yapımı yeşil çay veya sağlık küpü atıyoruz. Yaklaışık 4 dakika demleme süresi yeterli olacaktır. Lazika El yapımı yeşil çay ve sağlık küpleri Mayıs sürgünü 2.5 yaprak çaylardan el ile üretilmiştir. Dolayısı ile dem oranları çok yüksektir. Eğer demlikte yaparsanız bir tutam veya 1 poşet ile  3-4 fincan çay içebilirsiniz. Üzerine tekrar su koyarsanız bir daha çay içebilirsiniz. Bereketli ve lezzetlidir.  :-) Yeşil çayın yararlı için internette araştırma yapabilir ve ilgili hekimlerden görüş alabilirsiniz.